Поглед към соларните телефони

четвъртък, 19 март 2009 г.
Като се замисля, то си беше крайно време да почнат да произвеждат соларни телефoни. От както се помня си имаше елки захранвани от слънцето, че телефони ли няма да има ве, яяяя! :) И, когато най-накрая се появиха първите сериозни намеци за пускане на такива, настана една соларна еуфория :). А сега, когато технологиите са напреднали, а цените на слънчевите колектори паднали доста (и продължават да падат), вече не е чудно, че това е бъдещето на телефоните и изглеждаше повече от логично. А дали?

Ето катво ни подготвят през тази година най-големите от бранша:

Samsung

Не отдавна Samsung представи първия в света мобилен телефон със соларен панел, който ще влезе в масово производство. Това стана на специализирано изложение в Барселона през февруари. Телът е наречен с благозвучното име Blue Earth и е най-амбициозния проект до сега на тема екология. Когато научих за него, разбира се, много се зарадвах. Още повече, че като характеристики и дизайн също излгежда впечатляващ.



С обли форми и тъч скрийн, като първи такъв телефон, той няма да разчита изцяло на слънчевата енергия, а ще бъде хибрид. 10 до 14 часа припек на слънце ще са достатъчни за четири часа разговори. Няма да се спирам в подробности относно характеристиките на телефона (а то и няма все още пълни спецификации), но ще отбележа, че ще бъде изработван от рециклирани пластмасови бутилки и без използването на опасни за здравето на човека химични вещества. Към телефона логично ще присъстват и куп зелени приложения, които ще отразяват отпечатъкът на ползвателя върху околната среда.

Всичко изглежда много добре, но няма конкретна дата на излизане. Очаква се чак през втората половина на 2009-та. А това може да означава както юли, така и декември.

LG

LG пък беше другата марка, която представи соларен телефон. Според мен като дизайн вече отстъпва на Samsung-а, но вероятно и като цена ще е по-евтин. За всеки 10 минути изложен на слънцето, телефонът на LG ще предоставя по 3 минути разговор. Радващото тук, разбира се, е че и този телефон ще е от рециклирана пластмаса. Освен това, менюъл-а ще бъде принтиран на рециклирана хартия с някакво специално растително мастило.



Може би си спомняте един от слоганите на LG: "Life’s Good". Новият им е “Life’s Good When It’s Green” :). Което всъщност им е новата инициатива за намаляване вредното влияние върху околната среда и разработването на еко продукти.

И за този телефон ще се наложи да почакаме до края на годината.

Nokia

Nokia още миналта година показаха концепцуални снимки и видео на соларен телефон, но и до сега не са обявили, че ще пуснат нещо официално на пазара.



За сметка на това, от миналата година предлагат може би все още единствените в света телефони, които се произвеждат почти изцяло от рециклирани материали. Такъв е моделът Nokia 3110 Evolve. А и като цяло всичкте им телефони от доста време не съдържат едни от особено вредните материали, като PVC например.

Sony Ericsson

Sony Ericsson обаче са на коренно различно мнение. Те не планират пускането на соларни телефони през тази година. Според Mats Pellbäck-Scharp от SE, използването на соларни панели не само, че няма да намали вредата въху околната среда, но дори ще я увеличи!

Той обяснява, че най-голямата вреда върху природата идва от производството на силикон. Превръщането на пясък чрез топене в стъкло изисква много енергия. Когато повече силикон се използва за такива благинки, като соларните панели, вредата върху околната среда се повишава значително. Необходми са 3 години, за да се изплатят разходите по опазването на околната среда, когато се добавя соларен панел. Тъй като средния живот на мобилните телефони е между 12 и 18 месеца на договор, тези телефони ще носят загуби, навредявайки на околната среда.



Това не означава, че Sony Ericsson не мисли за околната среда. Дори напротив. По отношение намаляване вредните емисии на въглероден двуокис и намаляване и изключване на опасни химически вещества в продуктите си, SE е на първо място. Тяхната нова инициатива се казва "GreenHearth Phone". Tази година те мислят да се концентрират върху био-пластмаси, рециклирани клавиши, зарядни, които използват само 3.5mW в stand by, HTML менюъл и други.

Е, аз с нетърпение очаквам появата на първите такива телефони! А до тогава може да си зареждате телефона посредством опашката на вашата котка, докато тя си се излежава блажено на любимия си слънчев кът ;). Или да потърсите соларни панели за зареждане на телефони за около 20 долара. Да са си пожелаем повече слънчеви дни :)

source:
http://www.telegraph.co.uk/scienceandtechnology/technology/mobile-phones/4641867/Mobile-World-Congress-Samsungs-solar-powered-phone.html
http://www.lge.com/about/press_release/detail/21098.jhtml
http://blog.omio.com/industry-news/sony-ericsson-no-plans-for-a-solar-powered-handset/

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации