Зеленият чай е добър, но червения е още по-добър!

неделя, 8 март 2009 г.
Зелен чай срещу червен :)

Чаят от ройбос напоследък става все по-популярен у нас. Със своя специфичен и особено приятен вкус, лесно става любим на все повече и повече хора. На цвят е оранжево-червеникъв и действа освежаващо. На някои места по света може да се води като червен чай, въпреки, че за мен червен е този от каркаде. Може да се пие по всякакъв начин: топъл или студен, с мляко, мед, лимон или захар. А още по-добър може да бъде и с комбинация от друг чай или сок.



Всички знаем, че зеления чай е един от най-полезните (за повече информация посетете тази статия на mu6morok), но ройбос е по-полезен и от него! Освен, че притежава всички полезни свойста на зеления, червения притежава и доста други полезни, а не съдържа някои негови вредни! Например за разлика от зеления, има много малки нива на танин и липсва кофеин, който може да е опасен за хора с високо кръвно. Също така няма оксалова киселина, която може да предизиква камъни в бъбреците. Не добавя калории и е подходящ за диети. Не повишава приема на желязо в организма, въпреки, че съдържа такова. Може да се пие от бременни и малки деца. Ето защо всичко това го прави безвреден за пиене дълго и по всяко време.



Ето синтезиран списък на част от нещата, на които чаят помага или е особено полезен:
  • при стомашни неразположения и болки
  • намалява главоболие, като помага на централната нервна система
  • анти канцерогенен и антимутагенен ефект
  • редуцира алергични симптоми като сенна хрема
  • пълен е с антиоксиданти, които борят свободните радикали
  • помага при някои възпалителни процеси
Къде можем да го намерим? В Пикадили продават био чай от ройбос. Лечител се занимават с внос на такъв. В Балев Биомаркет има био чай с ванилия или хънибуш. Хънибуш също е особено интересен и полезен чай. За това тази комбинация е чудесна!

Пожелавам на всеки да го пробва :). Не случайно го наричат и чая на младостта. Аз бих добавил, че с всички тези му свойства помага и за подобряване на имунната система. Вкусът му е повече от добър и би се харесал на всеки :)

С благодарности на mu6morok със статията й за зеления чай, която ме накара да пусна за червения ;)

По материали от wikipedia, http://www.phytochemicals.info/plants/rooibos.php

4 коментара:

Petya каза...

Здравей Иване, чудесна статия! Аз съм голям почитател на чая-предимно зеления. Дори създадох сайт, който включва и други видове чай. Огромната ми изненада бе че хората попадащи при мен, търсят предимно ройбос. Няма значение какъв е чая, чудесно е че хората се интересуват и се грижат за здравето си.

neseriozna_ta каза...

здравейте
искам да попитам сега за този чай Ройбос? Годжи (на слави трифонов) е отслабнал с някой чай ройбос?кой е?

neseriozna_ta каза...

пишете ми
neseriozna_ta@abv.bg

Ivan каза...

Незнам с кой чай Годжи е отслабнал. Чаят е много добър, но основната му роля не е предназначена за отслабване. Ако сте поне малко сериозна, за отслабване се обърнете към Милко Георгиев http://lichentrenior.com/ . За 6 месеца може да постигнете реални резултати.

Публикуване на коментар

Популярни публикации