Топ 10 най-полезни стайни растения, които подобряват фън шуй

събота, 28 март 2009 г.
Най-добрият шън фуй съвет, който е добре да имаме предвид, е да обръщаме внимание на качеството на домашния въздух и да правим най-доброто, за да го подобрим. Може да не подозирате, но от различни мебели, килими, бои, мокети и какво ли още не хвърчат разни токсини като форламдехид, амоняк и ацетон. Те замърсяват въздуха и оказват негативно влияние върху здравето ни. Много проучвания показват, че домашния въздух може да е от 2 до 5 пъти по-мръсен от този на открито. Е, този, който е казал последното нещо, вероятно не е виждал София :). Ето къде на помощ идват растенията!

За да подобрим въздуха по методите на фън луй, най-добре е да поставим "умни" домашни растения, които да се грижат за това. А нашите приятели от НАСА отдавна са открили кои най-добре се справят с мръсотията. В тази публикация ще научите кои са 10-те най-ефективни растения срещу токсините, които си се плацикат из въздуха на домовете ни.

Палма Арека (Chrysalidocarpus Lutescens)



Премахва: всички тествани токсини витаещи във въздуха

Предимства: Крависо, много популярно (особено в кръстословиците) и лесно за отглеждане растение, което се съчетвава добре с всякаква декорация. Лесно расте и се поддържа, а листата му правят нежен поток, който ще омекоти и съживи всяка заобикаляща го околна среда. По всеобщо мнение е едно от най-добрите растения-филтри.

Рапис Екселза (Rhapis Excelsa или Lady Palm)



Премахва: повечето замърсители

Ползи: Едно от най-добрите растения, което вдига качеството на въздуха в стайните помещения. Много популярно и лесно за грижи.

Бамбукова палма (Chamaedorea Seifrizii)



Премахва: бензен, трихлоретилен, формалдехид

Ползи: Бамбуковата палма добавя много спокойно и тропическо усещане. Има резистентност към повечето инсекти.

Фикус Робуста (Ficus Robusta)


Премахва: повечето замърсители и по-специално формалдехид

Ползи: Любимото растение на Викторианците. Ще оцелее при слаба светлина и толерира ниски температури. Отлични качества в премахването на токсини от всякакви помещения.

Драцена "Janet Craig" (Dracaena Deremensis "Janet Craig")



Премахва: повечето замърсители и по-специално трихлоретилен

Ползи: Много атрактивно растение. Това от снимката е моята драцена :). Отглеждам си я в стаята ми. Лесна е за отглеждане и при малко светлина. Много обичат да бъдат пръскани с вода (за което съм си взел и пръскачка). По препоръки се прави по 1-2 пъти в седмица. Крайчетата на някои листа са малко изсъхнали, което говори, че влажността в стаята ми е ниска за растението. Но то е силно и може да толерира и дори малко занемаряване (например, ако пропуснете да го полеете някой път). От различните видове драцени, Джанет Крейг се сочи като най-добрата за премахване на химически токсини от околната среда.

Хлорофитум (Chlorophytum)



Премахва: Различни токсини и особено бензен и формалдехид

Предимства: Този от снимката също е мой :). Лесен е за отглеждане и непретенциозен от към светлина, но най-добре се развива при повече. А още по-лесно и се разпространява. Само откъсвате една издънка, слагате я в чинийка вода за един ден и после посаждате. Много е удачно като висящо растение. Получава се нещо като водопад :). Пазете от котки, защото обичат да го ядат :). Подобно на драцената, и хлорофитумът също обича да бъде пръскан с вода. Ако има желаещи, може да раздам по някоя и друга издънка :).

Рубелини (Phoenix Roebelenii)




Премахва: повечето замърсители и особено ксилен.

Предимства: Бавно растящо растение, което може да достигне височина от метър и половина-два. Може да толерира ниски нива на светлина, но има нужда от голямо пространство. Ако се чуства щастливо, може да вирее много години.

Фикус Али (Ficus Macleilandii "Alii")



Премахва: повечето замърсители и по-специаоно формалдехид

Предимства: Красиво голямо растение, което може да се ползва за безброй декоративни цели. По-лесно за гледане от Фикус Бенджамина, но пак може да изгуби някои листа докато се адаптира към нова заобикаляща го обстановка. Има три вида фикус али: стандартните дървета, храстите и плетките (няколко засукани стебла).

Папрат (Nephrolepis Exaltata "Bostoniensis")



Премахва: повечето замърсители и по-специално формалдехид

Предимства: Много популярно и може би едно от най-старите растения. Красиво и изящно, то е предпочитано за всякакви помещения, но се изискват повече грижи, за да расте добре.

Спатифилум (Spathiphyllum sp.)



Премахва: алкохоли, ацетон, трихлоретилен, бензен, формалдехид

Предимства: Силно и красиво растение с нежни бели цветчета и спокойна енергия. Лесно e за отглеждане и e наслада за окото.

*~*~*~*~*~*~*~*



Из "Съветите на котката КотКот":
  • За пречистването на въздуха от токсини, не е необходимо да претрупвате стаята си с растения. В едно помещение е достатъчно да има до 2 растения за добър ефект.
  • Не поставяйте твърде много растения в спалнята. Те създават активна енергия "ян", докато в спалнята водеща енергия е добре да е пасивната "ин".
  • Най-доброто разположение на цветята е на север, югоизток или юг с цел активизиране на положителната енергия в тези зони за здраве, благополучие и късмет.
  • Най-предпочитани растения според трън шуй са тези, които имат кръгли или овални листа. Не е желателно да имате растения с остри листа и бодли (особено кактуси), освен в случаите, когато самите вие усещате, че ви влияят благоприятно. При остри ъгли в помещението, образувани от стени, мебели или колони, за неутрализиране се използват виещи се или пълзящи растения.

Сложете по една саксия въздух у дома си. Няма да сгрешите :). Освен всичко друго, създава уют, красота и ведро настроение! И най-вече: котката ви (която със сигурност се казва КотКот) ще е доволна.

Малко дълга публикация стана, но исках да синтезирам всичко на едно място. Публикацията не претендира за изчерпателност.

P. S. С намигване към KatKat ;) Да, мъжете също могат да се интересуват от цветя, но може би разликата е, че те гледат от по-прагматична гледна точка на тях или поне така си мисля.

източници:
http://news.softpedia.com/news/Top-15-NASA-039-s-Plants-That-Can-Save-Your-Life-78345.shtml

http://www.az-jenata.com/?page=article&aid=5595
http://fengshui.about.com/od/health/tp/nasaplants.htm

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации