Аватар: 100 терабайта рам

неделя, 24 януари 2010 г.

Аватар, последното отроче на Джеймс Камерън (което между впрочем още не съм гледал мамка му!), е на път да се превърне в най-касовия хит за всички времена задминавайки дори Титаник! Можем да кажем, че Камерън успя да постигне невъзможното и да надскочи... себе си :). Няма да се учудя, ако Аватар стане и първия филм на всички времена, преминал бариерата от заветните 2 милиарда. Но това е отделна тема. Нека да погледнем и каква мощ стои зад тоталния фимлов хит.

Новозеландската компания Weta Digital, виновниците за брилянтните ефекти на Аватар (както и за ефектите на много други хитове), твърди, че за детайлните анимации на филма са имали нужда от изчислитена мощ и място като за никой друг проект до сега. Поул Раян, CTO от Weta Digital:

"Кинг Конг използва 100 терабайта дисково пространство. За Аватар ние имаме 100 терабайта RAM."

За сравнение, средностатистическите компютри позлват "едва" между 500 и 1500 GB за дисково пространство, и около 2 до 4 GB RAM памет. Като изчислителна мощ, Weta разполага с цяла стена от 35 000 процесорни ядра. Не е чудно, че аватар изисква изключителна голяма изчислителна мощ, но това е направо лудница! :)


0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни публикации