Защо социалната мрежа Facebook ще продължи да е на върха

събота, 5 март 2011 г.
Без да претендирам за изчерпателност, реших да направя проста ретроспекция на еволюцията на някои от най-значимите социални компоненти на мрежата. Ето и резултата:

click to enlarge
И какво излезе на практика? Че Facebook е съчетание от всичко най-добро, което се е появявало до този момент на пазара в едно. Всички връзки водят към него и фейса е в центъра на всичко!

Така например доста време е изминало от появата на първият е-мейл и особено от първият значим такъв - Hotmail. Той на времето стана популярен, защото беше първият, който предложи безплатна поща - нещо нечувано за онова време. Хората от всички краища на света се възползваха от бързия и лесен начин на комуникация. Разбира се, Hotmail стана един от най-големите имейл клиенти по онова време.
Следващата значима стъпка в развитието на имейлите е Gmail. Той предоставя голямо място и иновативни методи на преглеждане на писмата, интегриран с Google и т.н. Подобна е и еволюцията от BBS, през Guest Book-овете (популярни на времето, но днес никой не ги помни), до форумите днес.



Как Facebook е интегрирал например най-доброто от IM, e-mail-ите или форумите? Като е интегрирал message система, която взаимства част от функциите на мейлите, като е премахнал някои формалности по подобие на message системите във форумите. Това е продиктувано от факта, че хората в днешно време имат нужда от мигновенно изпращане на съобщения до близки и приятели подобно на sms-ите. Само че без да имат нужда от формалности, като да измислят заглавия на теми или да се чувства длъжни да слагат поздрави, без това да им коства пари, време и т.н.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, основателя на Facebook, прави социална мрежа с тази идея, че порно и сайтове за свалки има на всякъде, но хората имат нужда да общуват бързо с познати, да споделят снимки с тях и т.н по всяко време и независмимо от мястото.

Друг пример еволюирал от форумната система е стената. Да си ъпдейтваш статуса е като това да пускаш нова тема във форума, но само че на твоята стена. Другите могат да коментират, оценяват и т.н. И съответно още интеграции като чат по подобие на IM, IRC, апликации и т.н.



И може би най-важните компоненти на мрежата: cloud computing + social networking = epic win. Със създаването на групи, интегрирането на и-мeйл, качването на съдържание, възможността за ползване на апликации, възможността за лесно интегриране в мобилни устройства и други, всичко това прави Facebook ултимативното място, което другите до сега не са могли да направят, сега изграждат или тепърва ще навлизат в тези води.

С две думи виждаме как Facebook е интегрирал най-доброто от всичко по възможно най-простия и достъпен за всички начин.


Някои хора не отдавна бяха прогнозирали, че тази социална мрежа ще продължи да се разраства само още около година, след което ще бъде в застой или ще се разпадне. Потенциалните причини това да стане са, че има опасност за личните данни на хората. Това обаче е потенциална опасност въобще за cloud computing-а като цяло. Това е особено за по-големите компании, които са решили или смятат да минават на cloud computing. Що се отнася до крайния потребител, всеки има достатъчен набор от инструменти, за да прецени какво да е публично и какво не.

Всички сочат cloud computing-а и социални функции като бъдещето. Какво все пак ще е следващото "голямо нещо", което ще измести Facebook? Фейса е голям кокал, но това не означава, че е най-доброто или, че няма други играчи. Дали пък още тази година няма да излезе някоя нова иновативна идея, която да засенчи всичко останало?

Facebook вече се оценява на $65 милиарда. Потребителите са над 500 милиона, като до 5 години се очаква да наброяват над 1.2 милиарда! Ето защо Facebook ще продължи да е на върха.

3 коментара:

Stefan каза...

Какво е това Фейсбук?
Сериозно, аз си живея много добре без тази глупост. Обаче ако ми трябва информация за някой, там има много и обикновенно не е това, което човека би споделил ако се видим f2f.

Petya каза...

и аз не съм в тоз "кюп" Фейсбук, но чстно казано не вярвам скоро да се разпадне.
Иване, благодаря ти за днешния коментар- по повод женския празник и живота, много ме зарадва, че четеш преди да коментораш, което много блогъри не правят.

Даниел каза...

Благодаря за информацията!!! Сайта е много хубав - ще си го запиша.

Публикуване на коментар

Популярни публикации